klein logo studio Jules

Uitjes & nachtjes

Concept, copy en fotografie: Ellen Mattheeussen (Kersje op de Taart)
Art direction en ontwerp: Studio Jules
Eindredactie: Evi Hermans
Drukkerij: Die Keure

Vibe: speels, aantrekkelijk, salontafelwaardig, persoonlijk

Ellen droomde ervan haar uitstapjes te bundelen in een mooi vormgegeven boek. Ze deed dit volledig in eigen beheer. Ze is in haar droom blijven geloven en gaf nooit op. Het is een topstuk geworden!

Ellen Mattheeussen heeft geen zittend gat. Naast haar vaste job als kleuterjuf maakt ze ook prachtige fotoreportages en (kinder)portretten. Terwijl manlief voor zijn werk naar het buitenland trekt, gaat Ellen met haar dochter op uitstap in België en Nederland. Zo van die uitstapjes die je mond doen opengaan van verbazing en waarvan je nog heel lang blijft nadromen. Ze houdt een dagboek bij en deelt haar tips met vriendinnen. Zo is de droom onstaan om alle uitstapjes te bundelen in een salontafelwaardig boek. Dat is Uitjes en nachtjes zeker geworden.

Ellen deed dit volledig in eigen beheer, zonder uitgeverij en garantie op succes. Aanvankelijk dacht ik dat het om een bescheiden boekje zou gaan. Wat was ik mis! Het werd een prachtstuk van wel 360 pagina’s! Met prachtige fotografie van Ellen zelf en met de hulp van Evi die de teksten nét een tikkeltje vlotter leesbaar maakte.

Haar droom in vervulling zien gaan, gaf mij het beste gevoel. Daarom doe ik wat ik doe.

Boek Uitjes en nachtjes ligt in de winkel tussen andere mooie spullen
Hoofdstuk over Hotel New York
schutbladen voor het boek Uitjes & Nachtjes van Ellen Mattheeussen

Ellen wou een boek dat je op je salontafel wilt zetten. Zo eentje dat bezoekers automatisch vastpakken om erin te bladeren en zich te verliezen in de talrijke uitstapjes.

In een boomhut slapen midden in het bos - nutshell
cover van boek uitjes en nachtjes in Belgiiê en Nederland
Ellen Mattheeussen kijkt de proefdrukken na bij drukkerij Die Keure

Wat vond Ellen ervan?

“Het ontstond als een droom… Ik wilde zo graag een boek schrijven, of toch … maken. Geen leesboek. Een mooi boek… Zo eentje waarin je, als je eens even 5 minuten tijd hebt, wil in bladeren om even tot rust te komen. Te genieten en vooral ideetjes op te doen. Want dat moest “Uitjes en Nachtjes” worden. Een boek boordevol ideetjes om op stap te gaan.

Op stap in België en Nederland. Op stap naar plekjes met het uiterste. Gaan overnachten tussen de dieren, slapen in een boomhut op een kampeervlot en op stap naar de mooiste plekjes. Plekjes om te genieten, als gezin, vooral dat… vooral samen.

Maar hoe… hoe begin je hieraan? Hoe maak je een boek?

 Mijn zoektocht werd beloond want daar was Julie. Julie die bij onze eerste ontmoeting luisterde en me vragen stelde. Die mee aan het denken ging. Me probeerde te volgen in ideeën maar me ook wel eens wees op onhaalbaarheden.

 Ik weet nog goed de allereerste mails die ik kreeg met zogezegd de “eerste pagina’s” van het boek. Oh wauw, ik was dolenthousiast. Dit was het! Ze wist wat ik bedoelde!

En zo gingen de daaropvolgende maanden verder. Ik leverde teksten, die uiteraard verbeterd waren door onze redacteur, en foto’s aan met hier en daar een verzoek en Julie maakte het zoals alleen haar talent het kan. Het geheel wat op het einde een echt boek zou worden.

 Dat het een speciaal project werd. Want voor ons beide de eerste keer. Een boek is niet zomaar iets wat je snel kan verwezenlijken. Dus er kroop tijd in, veel tijd. Enkele keren spraken we in real life af, dat werkt toch soms net even wat makkelijker, om dingen te bespreken.

En dan het einde. De tussenbladen, de colofon, het voorblad alles werd zoals ik gedroomd had. Maar een droom verwezenlijkt zich niet vanzelf. Een boek maken is kei hard werken en je best doen maar met een hulp als Julie werd het dus de echte Uitjes en nachtjes.”

Ellen Mattheeussen – Kersje op de Taart

spread uit het boek Uitjes en Nachtjes van Ellen Mattheussen